CPanel

For eit levande distrikts-Noreg!

Distriktet.no

  • IStørre skrift
  • Standard skriftstørrelse
  • Mindre skrift

Om oss

Distriktet er ein tverrpolitisk organisasjon for eit livskraftig Noreg!
Ta heile Noreg i bruk!

Velkommen til Distriktet.no

Velkommen til å ta i bruk heimesida til Distriktet.no. Har du synspunkt på noko av det som står på sidene, eller noko anna som gjeld distriktsutvikling, ta del i debatten.

Kontakt oss

Leiar: Petter Vatn, Epost: petter_vatn@yahoo.no
Sekretær: Eldar Høidal, 6220 Straumgjerde. Epost: eldar.hoidal@online.no

Heim Aktuell debatt Den ynkelige kystbefolkningen

Den ynkelige kystbefolkningen

E-post Skriv ut PDF

Vi kan definere Norge som en sammenslutning mellom flere landsdeler. Det norske politiske systemet som ble introdusert av Arbeiderpartiet under ledelse av Einar Gerhardsen etter andre verdenskrig hadde som formål og ideologi å bygge opp en stor og sentralisert stat i Oslo/Østlandet. Konsekvensene av dette systemet/ideologien har vært ødeleggende og totalt ulønnsomt for alle landsdeler bortsett fra Østlandet. Oppbyggingen av en stor sentralisert stat har skapt en pengestrøm som har tappet alle landsdeler til fordel for å sprøyte pengene inn i Østlandsøkonomiene. Konsekvensen har vært en langt sterkere økonomisk vekst på Østlandet på bekostning av de andre landsdelene. Denne sentraliseringspolitikken har ved valg blitt markedsført som «å ta hele landet i bruk», «å bygge det norske hus» etc, og mens den store pengestrømmen gikk inn til sentralstaten i Oslo og skapte en enorm vekst der, ble småpenger sendt tilbake under betegnelsen « distriktsstøtte».

Denne markedsføringa slo an hos folk langs kysten, og ved valg ga de sin fulle tilslutning til denne politikken. Resultatet ser vi i dag; landet har fått et geografisk A-lag som har alle fordeler og et B- lag som skal betale regningen. Forfordeling og diskriminering er blitt det normale i nasjonalstaten Norge. Men, nasjonenes B-lag er fortsatt entusiastiske; de driver ikke med flaggbrenning eller annen protest mot nasjonalstaten som som undergraver deres fremtid. Tvert imot går B-laget mann av huse for å vifte med nasjonalflagget på 17-mai og vise sin nasjonale stolthet over denne nasjonale konstruksjonene som undergraver fremtiden til alle kystregionene. Hva skyldes denne innstillingen? Er det dummhet og uforstand, eller er vestlendinger, møringer, trøndere og nordlendinger enige i at bare østlandsregionen skal være fremtidens satsingsområde? Om de ønsker en mer rettferdig fordeling av makt og ressurser i dette landet, hvorfor engasjerer de seg ikke? Hvor er initiativet til et samarbeid om en flelles front mot denne sentraliseringen? Hvor er engasjementet i egen fremtid? Er det bare for eller mot EU, eller for eller mot flyktninger som engasjerer kystbefolkningen?

Geir Johansen Bergen/TrondheimDel på sosiale medie:
Kommentarar
Legg til Søk
Skriv ein kommentar:
Namn:
Epost:
 
Tittel:

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Siste kommentarar